Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Co je sublimace? Jaké jsou vlastnosti této tiskové techniky?

Co to sublimacja? Czym cechuje się ta technika drukarska?

Adrian Koźlik |

V předchozím příspěvku jsme se dozvěděli více o metodě tisku zvané sítotisk . Dnes se blíže podíváme na metodu tisku zvanou sublimace. Vysoce kvalitní finální produkt s mimořádnou vůní

Nadruk sublimacją krok po kroku barevné vzorování jsou hlavní přednosti, díky kterým je sublimační tisk stále oblíbenější. Pokud se chcete dozvědět, jak vypadá proces tisku a jaké jsou výhody a nevýhody sublimace, je tento příspěvek právě pro vás!

Co je sublimace?

Sublimační tisk je oblíbená metoda tisku, která se provádí přenosem vzoru vytvořeného na sublimačním papíru na látku nebo vybraný materiál za použití velmi vysoké teploty (tj.
je obvykle 400 stupňů Celsia). Vysoká teplota způsobí, že pevné částice inkoustu přejdou do plynného stavu a následně se spojí s látkou a trvale se na ní usadí. Výtisky jsou extrémně odolné a mnohem méně náchylné k vyblednutí nebo popraskání, protože inkoust je zapuštěn uvnitř látky a ne pouze nanášen na její vnější povrch.

Tento proces lze velmi výstižně přirovnat k tetování, kdy inkoust proniká do pokožky a trvale se tam usadí. V případě sublimace se při vysoké teplotě otevřou póry zvoleného materiálu a následně vlivem vysokého tlaku inkoust vychladne a vrátí se do tuhého tvaru. Výsledkem jsou velmi barevné a extrémně odolné potisky, které neblednou ani nepraskají. Sublimační tisk tedy umožňuje přechod z pevného do plynného skupenství bez nutnosti přeměny na kapalinu. Celý proces probíhá při extrémně vysokých teplotách a je řízen tlakem. Sublimace jako jedna z mála tiskových metod umožňuje tzv. tisk na celou plochu předmětu. Vybraný vzor lze tedy umístit od švu ke švu.

Výhody a nevýhody sublimace

Každý způsob tisku má své výhody a nevýhody. Jak do tohoto srovnání zapadá sublimace ...

výhody:

  • Vysoká reprodukce barev
  • Extrémně odolné potisky
  • Krátký proces od návrhu po tisk
  • Potisky neblednou ani se neloupou
  • Možnost celoplošného potisku vybraného předmětu
  • Praní v pračce nemá žádné kontraindikace.

    Vady:

  • Vysoká přesnost požadovaná při lisování papíru na materiál. Při nesprávném provedení této operace může docházet k drobným posunům tisku, tzv. „ghostingu“.
  • Někdy se na potištěném povrchu objevují bílé záhyby. Příčinou může být příliš vlhký sublimační papír nebo nedostatečně přesné přitlačení papíru k materiálu.
  • Sublimační tiskárny tisknou v barvách CMYK, což může vést k mírným barevným rozdílům. Je to dáno tím, že grafické návrhy se nejčastěji vyrábějí v barvách RGB.

Jak vidíte, sublimační tisk má rozhodně více výhod než nevýhod. Stojí za zmínku, že výše uvedené vady lze velmi snadno odstranit. V profesionálních tiskárnách se vyskytují velmi zřídka, ale když se na výrobku objeví vada, je většinou zamítnuta a tisk je zhotoven znovu.

Pokud se chcete dozvědět více o jiných tiskových technikách, podívejte se prosím na předchozí příspěvky :)

Zanechat komentář