Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Jaký je současný stav Země? Znečištění naší planety roste!

Jak wygląda obecny stan Ziemi? Zanieczyszczenie naszej planety zwiększa się!

Adrian Koźlik |

Nejedna studie již ukázala, jak škodlivý je plast. Přesto ho lidé stále konzumují obrovské množství. Vědci naznačují, že plast se již dostal všude. Jeho stopy lze nalézt v pouštích, na vrcholcích hor a dokonce i na dně hlubokých oceánů. Studie z roku 2016 ukazuje, že globální emise plastů do světových jezer, řek a oceánů se pohybovaly od 9 do 23 milionů metrických tun ročně. Podobné množství je každoročně vypouštěno na pevninu. V důsledku toho trpí půdy a celé ekosystémy. Odhaduje se, že do roku 2025 se tato čísla zdvojnásobí. Profesor Stockholmské univerzity a hlavní autor studie Matthew MacLeod řekl: "Používání plastů je v naší společnosti hluboce zakořeněno a plasty se dostávají do životního prostředí všude, dokonce i v zemích s dobrou infrastrukturou nakládání s odpady."

Plast je doslova všude

Věří, že úrovně znečištění stoupají, i když se povědomí o znečištění plasty zvyšuje. Podle Mine Tekmana - doktoranda na Institutu Alfreda Wegenera v Německu a spoluautora zanieczyszczenie środowiska výzkum, znečištění plasty není jen problémem životního prostředí, ale také problémem politickým a ekonomickým. Poukazuje na to, že technologie recyklace nebo čištění nejsou dostatečně účinné a problém je třeba řešit v jeho jádru. „Svět podporuje technologická řešení pro recyklaci a odstraňování plastů z životního prostředí . Jako spotřebitelé věříme, že pokud budeme náš plastový odpad správně třídit, bude jako zázrakem celý recyklován. Technologicky má recyklace plastů mnoho omezení a země, které mají dobrou infrastrukturu, vyvážejí svůj plastový odpad do zemí s horší infrastrukturou. Snížení emisí vyžaduje rozhodné kroky, jako je omezení výroby původního plastu, aby se zvýšila hodnota recyklovaného plastu, a zákaz vývozu plastového odpadu, pokud nejde o zemi s lepším systémem recyklace,“ říká Mine Tekman.

Plastové povětrnostní vlivy

Co je zvětrávání plastu? Jedná se o vícestupňový proces. K tomu dochází, když množství plastů uvolněných do životního prostředí začnou překračovat množství odstraněná iniciativami na čištění a přírodními environmentálními procesy. „K zvětrávání plastů dochází prostřednictvím mnoha různých procesů a v jejich pochopení jsme ušli dlouhou cestu. Ale zvětrávání neustále mění vlastnosti plastových polutantů, což otevírá pole pro kladení dalších otázek,“ říká Hans Peter Arp, výzkumník Norského geotechnického institutu (NGI) a profesor Norské univerzity vědy a technologie (NTNU) a spol. -autor studie. Arp. Plastik říká: "Degradace je velmi pomalá a není účinná při zastavení hromadění, takže vystavení zvětralým plastům se jen zvýší."

Když tedy vezmeme v úvahu tato tvrzení, můžeme zajít tak daleko, že můžeme říci, že znečištění plasty je vážný problém. Je to špatně reverzibilní znečišťující látka kvůli jejímu trvalému vyzařování a odolnosti vůči degradaci. Odlehlé země jsou nejvíce ohroženy, protože nemají šanci být lidmi odstraněny, pouze degradací. Větrání plastových předmětů vytvoří pouze velké množství mikroplastů. Navíc dojde k odplavení chemikálií a znečištění ekosystému. Annika Jahnke, výzkumnice z Helmholtzova centra pro výzkum životního prostředí (UFZ) a profesorka na RWTH Aachen University, vysvětluje: „V prostředí izolovaném od lidských obydlí (které je bohužel nechrání před znečištěním) nelze plastový odpad odstranit čištěním a povětrnostními vlivy. velké plastové předměty nevyhnutelně produkují velké množství mikro- a nanoplastických částic, stejně jako vyluhování chemikálií, které byly záměrně přidány do plastu, a dalších chemikálií, které se oddělují od polymerních struktur plastu. Plasty v životním prostředí jsou tedy neustále se měnícím problémem rostoucí složitosti a mobility. Kde se hromadí a jaké účinky může způsobit, je obtížné, možná dokonce nemožné, předvídat.

Jaký by mohl být bod zlomu poškození životního prostředí?

Hlavním efektem je znečištění životního prostředí , plastové věci se zaplétají se zvířaty a uvolňují toxické látky. Navzdory tomuto poškození mohou mít plasty hrozné globální dopady. Výzkumníci ukazují možné důsledky. Příklady zahrnují ještě větší změnu klimatu a ztrátu biologické rozmanitosti ve vodních nádržích. Obrovským problémem může být ztráta biotopů mnoha živočišných druhů, například kvůli změnám teploty vody. V důsledku toho mohou vymřít, což povede ke změnám např. na trhu s masem.

Autoři nové studie se domnívají, že současné emise plastů do životního prostředí jsou vážnou hrozbou . Dnešní plast může mít globální dopady, které bude v budoucnu obtížné zvrátit. „V současné době zatěžujeme životní prostředí rostoucím množstvím špatně vratného plastového znečištění. Zatím nevidíme rozšířené důkazy o negativních důsledcích, ale pokud zvětrávání plastů způsobí skutečně rozšířený efekt, pravděpodobně se nám to nepodaří zvrátit. Náklady na ignorování hromadění perzistentních plastových znečišťujících látek v životním prostředí mohou být obrovské . Racionální je jednat co nejrychleji a snížit emise plastů do životního prostředí. Musíme to udělat pro naše vlastní dobro,“ varuje MacLeod.

Zanechat komentář