Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Koupaliště Zakrzówek – jak se tam dostat? Kde koupit vstupenky? Nejdůležitější informace

Kąpielisko Zakrzówek - jak dojechać? Gdzie kupić bilety? Najważniejsze informacje

Tomasz Woźniak |

S tím, jak teploty začínají stoupat a slunce přibývá, obyvatelé a turisté Krakova netrpělivě očekávají otevření jedné z nejmalebnějších a nejunikátnějších atrakcí města - koupaliště Zakrzówek . Po důkladné modernizaci a revitalizaci se toto místo stalo skutečným klenotem na mapě Krakova, který přitahuje davy slunících se opalovačů hledajících osvěžení a odpočívá u tyrkysových vod. S novou letní sezónou 2024 otevírá Zakrzówek své brány a nabízí návštěvníkům řadu vybavení a atrakcí. V tomto článku objevíme všechny nejdůležitější informace o tomto kouzelném koupališti – jak se tam dostat, kde koupit vstupenky, jaké atrakce na hosty čekají a mnoho dalších praktických tipů, jak si pobyt na této mimořádné vodní ploše naplno užít.

Poloha a přístup k Zakrzówku

Koupaliště Zakrzówek se nachází pouhé 3 kilometry od centra Krakova, ve čtvrti Dębniki. Díky výborné MHD není problém se na toto malebné místo dostat. Dostanete se tam tramvajovými linkami 11, 52, 62 nebo 77 s výstupem na zastávce Nurymberska v ulici Stefana Grota-Roweckiego. Případně autobusy č. 106, 136, 194 nebo 196 odvezou cestující na zastávku Kobierzyńska, která se nachází v blízkosti ulice Norymberska. Pro motoristy jsou vhodná parkoviště u koupaliště v ulicích Norymberska a Wyłom.

Otevírací doba koupaliště

Koupaliště Zakrzówek je pro veřejnost otevřeno šest dní v týdnu, od 22. června do 3. září. Bohužel je areál v pondělí uzavřen z důvodu úklidových a servisních prací. Provozní doba koupaliště je 10:00 - 18:00 hod., tedy v době výkonu plavčíků k zajištění bezpečnosti koupajících se. Je vhodné připomenout, že podle předpisů je používání bazénu možné pouze v těchto hodinách.

Vstupenky a limity vstupů

Vstup do Zakrzówku je zcela zdarma. Rada městské zeleně neplánuje v nejbližší době zavádět žádné poplatky za užívání koupaliště. Kvůli kapacitním omezením je ale zaveden limit vstupu, který je maximálně 1000 lidí najednou. Vstup je přes brány, které počítají počet vstupujících lidí. Zejména o víkendech, kdy je dobré počasí, si možná budete muset na vstup počkat.

Atrakce a vybavení v Zakrzówek

To, co odlišuje Zakrzówek od ostatních koupališť v Krakově, je především pět plovoucích bazénů různých hloubek - od 40 cm až po 350 cm. To umožňuje použití vany jak neplavcům, tak zkušeným plavcům. Kromě samotných bazénů má koupaliště mnoho dalších atrakcí a vybavení, jako např.

  • lezecké stěny,
  • stoly na stolní tenis,
  • běžecké stezky,
  • Houpačky a lehátka,
  • prostor pro grilování,
  • tréninková zóna,
  • Místa na piknik a pozorovací místa.

Součástí koupaliště jsou také toalety, šatny a sprchy, které zajišťují komfort a pohodlí pro návštěvníky.

Vzdělávací atrakce - EkoExperimentárium

Při procházce Zakrzówkem mají turisté možnost nejen si zaplavat a odpočinout na lehátkách , ale také si rozšířit znalosti o ekologii a ochraně životního prostředí. V plaveckém areálu se nachází Ekoexperimentárium - netradiční výstava věnovaná ekologickým tématům. Výstava, uspořádaná jako byt, vybízí návštěvníky, aby sami experimentovali a objevovali praktické způsoby, jak šetřit zdroje, snížit spotřebu plastů a efektivně hospodařit s energií. Je to skvělá příležitost naučit se příjemnou formou, jak se starat o naši planetu v každodenním životě.

Omezení a předpisy koupaliště

Přestože je Zakrzówek veřejným a svobodným místem, jeho užívání podléhá určitým omezením a pravidlům uvedeným v předpisech. Kromě výše uvedeného limitu vstupu je do areálu zakázáno vnášet skleněné nádobí, kouřit a požívat alkohol. Koupání v nádrži mimo vyhrazené bazény je navíc vzhledem ke značné hloubce vody až 20 metrů na vlastní nebezpečí. Koupání v bazénech je samozřejmě povoleno pouze v pracovní době plavčíků. Řád koupaliště je k dispozici na webu Správy městské zeleně. Přírodní okolí Zakrzówek

Koupaliště Zakrzówek zaujme nejen svou infrastrukturou a vybavením, ale také mimořádnou přírodou, která jej obklopuje. Areál bývalého lomu, který byl zatopen, se stal biotopem mnoha vzácných druhů rostlin a živočichů. Při procházce Zakrzówkem můžete obdivovat jedinečnou flóru a faunu, stejně jako skalní útesy a zelené svahy. Toto místo je skutečným rájem pro milovníky přírody a dává jim možnost pozorovat a rozjímat o půvabech přírody v srdci městského ruchu.

Infrastruktura a investice

Zakrzówek je výsledkem důkladné modernizace a revitalizace, která stála téměř 44 milionů PLN. Projekt vyvinulo F11 Design Studio pod dohledem Dr. Hab. inženýr arch. Marcin Furták. Architekti vynaložili veškeré úsilí, aby všechny instalace a infrastruktura bazénu harmonicky zapadaly do okolní přírody a vytvářely tak ucelený a estetický celek. Kromě bazénů, cest a mol má Zakrzówek také běžecké stezky, lezecké stěny a rekreační oblast s grilem a místy na piknik.

Bezpečnost koupajících se

Koupaliště Zakrzówek hlídají kvalifikovaní plavčíci, kteří zajišťují bezpečnost návštěvníků od 10:00 do 18:00 hodin. Mimo tyto hodiny je koupání v nádrži na vlastní nebezpečí. Za připomenutí také stojí, že dva z pěti bazénů jsou velmi hluboké (350 cm) a jsou určeny pouze pro zkušené plavce. Zbývající bazény jsou hluboké od 40 do 120 cm, díky čemuž jsou bezpečné i pro lidi, kteří neumí plavat.

Environmentální omezení

Přestože je Zakrzówek veřejně přístupným místem, kvůli jeho jedinečným přírodním hodnotám byla zavedena určitá omezení na ochranu tohoto cenného ekosystému. Kromě zákazu vnášení skla a konzumace alkoholu, zákaz vstupu psů do koupaliště, koupání v kajaku, pontonech nebo nafukovacích hračkách. Plavecký řád jasně definuje, jaké chování je dovoleno, aby bylo zajištěno harmonické soužití lidí a přírody v této půvabné oblasti.

Další expanze a plány do budoucna

Vedení města nepřestává usilovat o další expanzi a zatraktivnění Zakrzówku. V plánu je vytvoření nových cyklostezek a rozšíření stravovací a rekreační zóny. Snad v budoucnu přibudou i další koupaliště či další vymoženosti, které toto místo učiní pro návštěvníky ještě atraktivnějším. Je však třeba pamatovat na to, že veškeré investice budou prováděny s maximální péčí o zachování přírodního rázu a ekologické rovnováhy tohoto jedinečného území.

souhrn

Koupaliště Zakrzówek je bezpochyby jedním z nejkrásnějších a nejzajímavějších rekreačních míst v Krakově. Toto půvabné místo u tyrkysových vod se po důkladné modernizaci stalo skutečnou perlou v koruně hlavního města Malopolska a přitahuje v letních dnech davy obyvatel i turistů hledajících osvěžení a odpočinek. Díky bohaté infrastruktuře, různým atrakcím a nádhernému přírodnímu prostředí nabízí Zakrzówek nezapomenutelné zážitky a nespočet možností, jak trávit volný čas. Stojí za to navštívit toto jedinečné místo, abyste si naplno užili kouzlo léta ve vodě a na lehátkách v Krakově.

Zanechat komentář