Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Kdy je Den babičky a dědečka 2023? Podívejte se na to hned

Kiedy jest dzień babci i dziadka 2023? Sprawdź już teraz

Adrian Koźlik |

Věděli jste, že... Portál „hella life“ provedl průzkum mezi prarodiči. Přes 48 % dotázaných babiček a dědečků stále sportuje a 92 % z nich přebalovalo vnuka. Zajímavé je, že až 55 % prarodičů hraje videohry se svými vnoučaty.
Den babičky a dědečka se v Polsku slaví 21. a 22. ledna .

V tento den dávají vnoučata po celém Polsku dárky svým prarodičům na oslavu jejich přítomnosti a podpory v průběhu let. Každý z nás alespoň jednou v životě vyrobil přání pro babičku a dědečka a teď, když máme vlastní děti, pomáháme jim dát jejich nápady na kartu. Jak to ale vypadá v jiných zemích? Kdy se ve světě slaví Den babičky a dědečka?

Příběh ke Dni babičky a dědečka

dzień babci i dziadka Babiččin den se v Polsku slaví od roku 1966. 21. ledna vyhlásil „večerní expres“ tento den jako Babiččin den. Tento svátek byl inspirován událostí z roku 1964, kdy se v Poznani hrála hra „Stromy umírají, stojí“, v roli babičky Mieczysława Ćwiklińska. V té době oslavila 85. narozeniny a na oslavu tohoto výročí jí Ryszard Donecki dává dárek na Babiččinu .

Den dědečků k nám přišel pravděpodobně z Ameriky a slaví se 22. ledna .

Den babičky a dědečka - po celém světě

Je to den, kdy se oslavují krásné vztahy mezi prarodiči a vnoučaty. Prarodiče jsou cennými pilíři naší rodiny a jejich role v životě každého z nás je jedinečná a nezastupitelná.

Různé země slaví Den dědečků v různé dny a některé slaví Den dědečků a Den babiček odděleně, stejně jako naše země.

  • Francie

Ve Francii byl Grandma's Day představen v roce 1987 kávovou značkou Kraft Jacobs Suchard Group a později byl oficiálně přidán do francouzských kalendářů a slaví se první neděli v březnu.

  • Holandsko

V Nizozemsku byla Opa en Oma Dag založena v roce 2004 a připadá na 4. června. Tento den byl koncipován jako den, kdy prarodiče/praprarodiče mohou trávit čas příjemnými aktivitami se svými vnoučaty. Běžnou tradicí propagovanou během tohoto svátku je adopce prarodiče na jeden den nebo na celý život.

  • prezenty na dzień babci i dziadka Španělsko

Den babiček a dědečků se ve Španělsku slaví 26. července spolu se svátkem sv. Joachim a svatý Anna, rodiče Marie, matky Ježíše.

  • Spojené státy

Ve Spojených státech se Den prarodičů slaví první neděli po Svátku práce v roce 1978. Byla to první země, která slavila Den prarodičů.

  • Kanada.

Kanada začala slavit Den prarodičů v roce 1995. V Dolní sněmovně byl schválen návrh zákona, který navrhoval, aby byl na počest všech prarodičů dodržován určitý den. Tento den se slaví jako uznání důležitosti prarodičů ve společnosti. Druhá neděle v září se každoročně slaví jako „Národní den prarodičů“.

  • Mexiko

Každý rok 28. srpna Mexičané oslavují přítomnost svých babiček a dědečků. Prarodiče v Mexiku často žijí ve společné domácnosti s jejich dětmi a vnoučaty, a jsou tedy velmi aktivní součástí života svých dětí. Mexické děti v tento den dávají svým babičkám a dědečkům vlastnoručně vyrobené dárky ke Dni prarodičů a posílají jim srdečné dopisy jako poděkování za roli, kterou sehráli v jejich životě. Dalším způsobem, jak oslavit Den prarodičů, je přispět na charitu. Mexiko také slaví Mezinárodní den seniorů. Jeho cílem je osvětlit běžné problémy, se kterými se starší lidé potýkají.

Chcete se dozvědět více o Dni babičky a dědečka? klikněte zde

Zanechat komentář