Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Obálka A4, C5, C6, C4, jakou mají velikost? Zkontrolujte tyto a další velikosti

Koperta A4,C5,C6,C4, jaki mają rozmiar? Sprawdź te i pozostałe rozmiary

Adrian Koźlik |

Věděli jste, že... V dávných dobách se kvůli utajení korespondence papír s napsanými údaji přeložil například čtyřmi konci dovnitř a zajistil se pečetí.

Teprve v moderní době se začaly objevovat obálky. Jejich použití prokázalo úctu k osobě, které byl dopis zaslán. Brzy, hlavně ve Velké Británii, v roce 1840, vstoupila v platnost poštovní reforma, která měla standardizovat způsob zasílání dopisů. V této době také vznikl stroj na výrobu obálek. V roce 1877 se zvyk zajišťovat dopisy obálkou stal populární a rozšířil se i v dalších zemích.

Typy obálek a jejich velikosti.

koperty jaki rozmiar Oblibu si získaly také obálky v různých tvarech a velikostech přizpůsobených velikosti zásilky.

  • C obálky

Obálka A4 - nazývaná také obálka C4, její rozměry jsou 324x229mm, může mít na pravé straně adresní okénko, bez problémů se do ní vejde list A4 i list A3 přeložený napůl.

Obálka C5 má rozměr 162x229 mm a pojme list papíru A5 vodorovně a list papíru A4 přeložený napůl.

Obálka C6 - nejmenší z dostupných typů obálek, její rozměr je 114x162mm a pojme list papíru A6, list papíru A5 přeložený napůl a list papíru A4 přeložený na čtvrtinu.

  • B obálky

Obálka B5 - rozměr 176x250 mm, vejde se do ní stoh listů papíru A5 a obálka B4 nebo noviny

Obálka B4 - má rozměr 250x353mm a vejde se do ní i stoh listů papíru A5 a obálka nebo noviny C4.

  • DL obálky - obálky používané především v obchodní korespondenci, z důvodu rozdílných proporcí stran nepatří do skupiny C ani B, mají rozměr 110x220mm a vejde se do nich list papíru A4 složený na 3 stejné díly.
  • E Envelopes – slouží k odeslání více samostatných obálek různým příjemcům v jedné zásilce. Mají rozměr 280x400mm a dají se do nich mj. Obálky B4.

Typy uzávěrů na poštovní obálky

  • Obálky se zvlhčujícím proužkem - jsou opatřeny vrstvou lepidla, které je nutné před zatavením navlhčit, voda lepidlo aktivuje a umožní obálku uzavřít .
  • Samolepicí obálky s proužkem - lepidlo se nachází za silikonovým papírem, který je nutné pro zalepení obálky odstranit.
  • Samolepící obálky s ozubením – Obálka je opatřena lepidlem, které je na obou stranách uzávěru a přilne pouze tehdy, když jsou obě vrstvy spojeny.

Typy obálek

  • Dopisové obálky - jak název napovídá, jedná se o klasické korespondenční obálky .
  • Rozšířené obálky – Tyto obálky mají rozšířené dno a jsou určeny pro soubory dokumentů, např. katalogy nebo soubory faktur.
  • Bublinové obálky - Vzhledem k tomu, že jsou zevnitř potaženy bublinkovou fólií, jsou určeny pro přepravu choulostivých věcí.
  • Fóliové obaly - Levné obaly nejčastěji volené pro přepravu textilu z důvodu ochrany před vodou.
  • Přepravní obálky - kurýrní obálky , mají na jedné straně lepicí vrstvu a umisťují se obvykle na přední stranu balíku nebo palety spolu s fakturou nebo nákladním listem.

Jak oslovit obálku?

Zdá se to jako jednoduchá činnost, ale vzhledem k rozvoji e-mailu je posílání dopisů ojedinělou praxí, v první řadě bychom měli zjistit, jaký je mezi nimi rozdíl odesílatel a adresát. Odesílatel, jak název napovídá, odešle dopis a adresátem je ten, kdo obálku převezme. Odesílatel by měl v levém horním rohu uvést své údaje jako jméno, příjmení a bydliště spolu s PSČ. .

Údaje o adresátovi, známém také jako příjemce, jako je jméno, příjmení a bydliště spolu s PSČ by měly být umístěny v pravém dolním rohu, nezapomeňte na poštovní známku umístěnou v pravém horním rohu.

Chcete se o obálkách dozvědět více? Podívejte se na náš blogový příspěvek

Zanechat komentář