Více než 2000 produktů

Množstevní slevy

k.madejczyk@allbag.pl

5% sleva

Pro první objednávku

ALLBAGWITA

Ověřte si, kolik můžete ušetřit výběrem ekologických řešení.

Sprawdź ile możesz zaoszczędzić wybierając ekologiczne rozwiązania.

Adrian Koźlik |

Kupujete jednorázové plastové nákupní tašky? Ověřte si, kolik můžete ušetřit výběrem ekologických řešení.

Všichni víme, že plastové tašky jsou škodlivé pro životní prostředí, trvá několik set let, než se rozloží, zůstávají na skládkách a zanášejí moře, pole, lesy a oceány. Jen někteří z nás vědí, že Evropská unie v boji s morem igelitových tašek vydala směrnici požadující zavedení recyklačního poplatku za igelitové tašky. Ne všichni si uvědomujeme, že se můžeme vyhnout placení recyklačního poplatku spojeného s nákupem plastové tašky. Existuje velmi jednoduchý způsob, jak to udělat - přestat kupovat plastové tašky a koupit tašky pro opakované použití. Ekologické tašky mají mnoho výhod - nepodléhají recyklačním poplatkům, roky se nerozkládají, nezůstávají v mořích, lesích a oceánech a především mají dlouhou životnost. Díky tomu se budeme moci léta těšit z užitečnosti ekologické tašky z bavlny a vedlejším efektem této akce budou úspory plynoucí ze snížení nákladů na nákup jednorázových tašek.

Viditelná úspora

Plastové sáčky dostupné u pokladen stojí asi 50 centů za kus, v některých supermarketech je cena mnohem vyšší. Je však třeba zdůraznit, že součástí této částky je recyklační poplatek ve výši minimálně 20 PLN za každý plastový sáček a v průběhu let se tento poplatek může zvýšit až na 1 PLN za sáček. Připočteme-li minimální náklady na výrobu tašek, které obchody přidávají, a marži, náklady na tašku na jedno použití se stávají významnými. Nakupování je činnost, kterou provádíme cyklicky, několikrát týdně, s větší či menší frekvencí v závislosti na poptávce. Lze si proto snadno spočítat, že zde můžete dosáhnout značných úspor pro váš domácí rozpočet. Za předpokladu, že čtyřčlenná rodina provádí základní nákupy v podobě chleba, mléka, rohlíků a podobných věcí každý den a používá při těchto nákupech jednu až dvě igelitové tašky, spotřebuje 5-10 igelitových tašek týdně. Dodatečně minimálně jednou týdně dělám větší nákupy, na jejichž zabalení je potřeba 5-7 igelitových sáčků. Není těžké spočítat, že v tomto uspořádání průměrná rodina utratí za igelitové tašky od 5 do 8,50 PLN za týden, za předpokladu, že minimální náklady na igelitovou tašku jsou 0,50 PLN/ks. Měsíčně proto utratí za plastové sáčky od 20 do 34 PLN, což se promítá do roční částky v rozmezí od 240 do 408 PLN. Pro čtyřčlennou rodinu jde o nezanedbatelnou sumu, kterou lze investovat jinam.

Je třeba zdůraznit, že kalkulace předpokládají minimální náklady na plastové tašky, pokud se recyklační poplatek zvýší na 1 PLN, jak oznámila Evropská unie, celková částka vynaložená na plastové tašky se dramaticky zvýší. Ekologické tašky však nepodléhají recyklačnímu poplatku.

Investice do úspor

Abyste se vyhnuli placení poplatků za plastové tašky, stačí investovat do opakovaně použitelných tašek a používat je při nákupu. Opakovaně použitelná ekologická taška stojí asi 3-5 PLN Při pohledu na výše uvedené výpočty vidíte, že se rychle zaplatí a při pravidelném používání začne přinášet úspory. Kromě úspory se vyplatí zdůraznit i další přednosti eko tašky: v první řadě je mnohem estetičtější než igelitová taška, je odolnější, takže nám bude sloužit roky a můžeme si objednat i takové taška s personalizací. Místo přeplácení plastového odpadu proto investujte do eko tašek z přírodních materiálů s potiskem dle vlastního výběru a užijte si módní eko vychytávku a úspory objevující se na vašem účtu. Za změnu návyků vám bude vděčný váš domácí rozpočet, matka příroda i budoucí generace, jejichž osud vám jistě není lhostejný.

Zanechat komentář